top of page

איך לשפר את חוויית תשלום הארנונה בירושלים

הגיעה שנה חדשה, מעולה! זמן לעשות את חובתינו האזרחית ולשלם מס לעירייה - ארנונה. אבל אם אתם גרים בירושלים, זה לא תמיד סיפור פשוט. מאמר על מה מפריע לתושבי ירושלים בתשלום הארנונה - מניסיון אישי, משיחות עם ירושלמים ומשיטוט ברשתות.

לתשומת לב עיריית ירושלים: תיקון של הבעיות הללו יעשה את החיים של ירושלמים יותר קלים.


בעיה 1 - לא תמיד מקבלים דרישה לתשלום

כדי לשלם ארנונה צריך לדעת שיש לשלם, וירושלמים למדו לצפות למעטפה הכחולה שמפרטת את הישגי העירייה. אך המעטפה לא תמיד מגיעה. לי למשל היא לא הגיעה באחת השנים. וכך למשל צילמתי בתמונה משמאל השנה מעטפות ארנונה שהיו זרוקות איפשהו לפחות שבועיים בלי שמישהו ייקח אותן. וראיתי את זה לא פעם.



בעיה 2 - צריך לשלם מראש עבור שנה שלמה

בירושלים משלמים ארנונה שנה מראש, בניגוד לחלק מהערים. עבור אנשים בלי בעיה תזרימית זה סתם מבאס להוציא סכום כזה בבת אחת, אבל מה עם אנשים שכן יש להם בעיה כזו? אפשר לשלם בתשלומי קרדיט אבל זה גורר ריביות גבוהות, והוראות קבע במקרים רבים לא פרקטיות. זו גם בעיה שמציקה לירושלמים רבים.


בעיה 3 - עלות הארנונה עצמה

הארנונה בירושלים מאוד יקרה למטר רבוע. לא נכנס עמוק לנושא הזה כי יש לו רבדים מרובים ולא הכל פה תלוי ברשות המקומית, אבל בבירור זה משהו שמפריע לאנשים שגרים בירושלים יותר מאשר בערים אחרות.

העירייה צריכה מקור הכנסות, זה ברור. אבל זה משהו שממש מפריע לתושבים, במיוחד ביחס לרמת השירות שהם מקבלים.


בעיה 4: הנחות בארנונה

בעיה 4.1 - זכאות להנחה

יש כל מיני קריטריונים לקבל הנחות (פירוט מלא בקישור ודוגמאות בתמונה משמאל). אני בטוח שאפשר לקיים דיון שלם על הצדקת הזכאות של כל קריטריון, אבל אתרכז באוכלוסייה אחת כדוגמה לבעיה - סטודנטים.

אין זכאות הנחה לסטודנטים. מה שכן, יש הנחה מטעמי הכנסה.

אבל מי מקבל את ההנחות? סטודנטים שלא עובדים, כי אין להם הכנסה. מי לא מקבל? סטודנטים שכן עובדים. אלא שלרוב הסטודנטים שעובדים הם אלה שאין להם תמיכה, ויותר צריכים את ההנחה. ומבנה ההנחה בעצם נותן עוד תמריץ שלא לעבוד ולא לשלם. אתם זכאים להנחה? ברכותיי, ובהצלחה עם הבעיה הבאה


בעיה 4.2 - קבלת ההנחה

קודם כל צריך תצהיר בפני עו״ד לפני קבלת ההנחה. קבוצות הפייסבוק של ירושלים מלאות באנשים שמחפשים עו״ד בחינם, אבל זה לא לכולם זה נגיש. בעיני רבים זו בירוקרטיה מיותרת. יש דרכים אחרות לוודא נכונות הזכאות, ועורכי הדין לרוב לא מכירים את המבקשים ומוצפים בבקשות בחינם.

בנוסף, לפי אנשים שדיברתי איתם, קורה המון פעמים שההנחה שמקבלים בפועל היא פחות מזו שזכאים אליה ואז צריך לנהל שיחות ארוכות מאוד כדי לרדוף אחרי מה שמגיע לכם - אם יש לכם אנרגיה לעשות את זה. אם אין לכם כוח - העירייה הרוויחה על חשבונכם.

ולבסוף, גם הבקשה עצמה להחזר ממש מאתגרת, ועל פי תחושות של ירושלמים מסורבלת וכוללת דרישות רבות שלא כולן נדרשות (למשל תצלומים באיכות גבוהה של תעודות זהות והספח).


בעיה 4.3 - קבלת החזר

לא מעט אמרו לי שלוקח המון זמן לקבל החזר להנחה (או החזר מסיבה אחרת) שזכאים אליה, לפעמים חודשים רבים. משיחות שערכתי יש אנשים שפשוט לא מגישים את הבקשה להנחה כי הם יודעים שייקח חודשים ומאמץ רב בתהליך בעירייה לקבל את ההנחה שמגיעה להם. יש עלות לזמן של אנשים.


בעיה 5 - עיקולים בלי להודיע

אולי לא קיבלתם את ההודעה שצריך לשלם? או פשוט שכחתם לשלם? קורה. אבל בירושלים, לעיתים יעקלו לכם את החשבון בלי להודיע, כפי שקרה לירושלים רבים בשנת 2022. למה להרוס לאנשים את החודש? תרימו טלפון, תגידו שיש סכנת עיקול. אחר כך תתקשרו שוב. הנתונים אצלכם. אנשים ישלמו, רק תודיעו להם. יש אנשים מאחורי העיקול.


בעיה 6 - שונות

עוד נושאים שלגביהם שמעתי מתושבי ירושלים שיש בהם קושי בתהליך הארנונה:

  • מענה לאנשים שלא דוברים עברית

  • קושי בתהליך מעבר דירה בכל הקשור הארנונה (וקבלת החזר אם שילמתם שנה מראש)

  • קושי בהקפאה זמנית מוצדקת של תשלומים על דירה ריקה (למשל עבור יורשים לאחר שהדיירים נפטרו)

  • קשיים שקשורים לדירות שותפים, בתיאום תשלום, קבלת הנחות ומניעת עיקולים. העירייה אומרת שהיא עובדת על ממשק חדש לזה, נראה בקרוב


עד כאן הבעיות ששמעתי. חשוב גם לומר: שמעתי דברים מעולים על נציגי העירייה ועל מאמציהם למען תושבים. והמנגנון ממוחשב ונוח. אבל זו סוגיה שמפריעה לירושלמים, ואחת מהסיבות להפיכתם לעיתים לירושלמים לשעבר. אין לי ספק שחלק מהבעיות הללו קיימות גם בערים אחרות, אבל מכיר רק את החוויה הירושלמית.

עיריית ירושלים - רוצים למנוע הגירה שלילית? אפשר להתחיל מהארנונה.


מאמר זה התפרסם לראשונה כשרשור בטוויטר - מוזמנים כמובן לעקוב!

Comments


bottom of page