top of page

איך להימנע מהפיכה לכלכלה כושלת? 10 לקחים מכלכלות המזרח התיכון

בשנים האחרונות למדתי וסקרתי רבות מכלכלות המזרח התיכון. מאמר זה מסכם את עשרת הלקחים הבולטים עבור מדינות מפותחות שרוצות להימנע מלהיות כלכלה כושלת טיפוסית במזרח התיכון.


לקח 1: אל תיכנסו למלחמת אזרחים: הדבר שהכי הורס כלכלות.

לאחר שנים של מלחמת אזרחים, סוריה הרוסה ויקח לה עשורים להחלים, אם בכלל. מלחמות אזרחים הורגות אנשים, הורסות הון פיזי ומבריחות השקעות. אין היום מי שייתן סיוע מספק לשיקום של סוריה או אף מדינה, אז אל תבנו על זה. בקיצור, תימנעו מכך. לא שווה עשורים של אומללות ועוני עבור ילדיכם ונכדיכם.

להעמקה על כלכלת סוריה.


לקח 2: אל תזניחו יכולת קבלת החלטות.

הממשלה בלבנון נמצאת בקפאון כרוני, הנובע מסטטוס קוו משתק בין גורמי כוח עדתיים. וזה בימים שיש להם נשיא. כך, לא ניתן לקבל החלטות שיאפשרו להתמודד עם משבר כלכלי, תנאים משבריים או פער בתשתיות. זה הוביל למשבר כלכלי שנראה שלא ניתן לצאת ממנו. אנא, תיסגרו על יכולת קבלת החלטות, לפחות במשבר. העמקה על כלכלת לבנון.


לקח 3: אם אתם לוקחים הלוואות, תזכרו שיגיע יום הפרעון.

אם אתם לוקחים הלוואות, תזכרו שיגיע יום הפרעון. לבנון תשלם על הטעות עשורים קדימה.

חוב ממשלתי הוא כמובן חלק מהתנהלות של מדינה. אבל אם אתם נאלצים לשלם ריבית אדירה וצומחת על החוב, כנראה שרק דחיתם את הבעיה למחר, שיגיע מהר. דגש מיוחד על חוב שאינו במטבע שלכם. בקיצור, תהיו אחראיים בתקציב.

העמקה על כלכלת לבנון.


לקח 4: שמרו על עצמאות הבנק המרכזי.

יש סיבה שיש לבנקים מרכזיים עצמאות במדינות מובילות. כל מיני תיאוריות כלכליות מגניבות אולי גורסות אחרת, אבל תפתחו עיניים ותסתכלו קודם על טורקיה. אינפלציה של 85% זה לא כיף. ואם כבר בנק מרכזי, תחשבו היטב לפני שאתם מקבעים את ערך המטבע (ע״ע לבנון).


לקח 5: הימנעו מסנקציות בינלאומיות.

הסנקציות הן הרסניות לסוריה ולאיראן. כלכלה מודרנית מבוססת על קשר עם מדינות אחרות. סנקציות (במיוחד אמריקאיות) מונעות את זה, ומחסלות סיכוי לצמיחה. גם אם לא יגשימו את מטרתן המדינית הן ימנעו השקעות, יסכלו סחר, יקשו על צמיחה וידונו את אזרחיכם לעוני.


לקח 6: אל תחרימו בעצמכם מדינות עשירות שכנות.

לבנון, מסתכל עלייך. אם היה לך קשר כלכלי עם ישראל הדברים איכשהו אולי היו נראים אחרת. ירדן, למשל, חייבת חלק גדול מהיציבות הכלכלית שלה לקשר עם ישראל שמציל אותה בסוגיות אנרגיה ומים.


לקח 7: היזהרו ממגה פרויקטים לפאר את שמכם.

זה מפתה שיהיה שדה תעופה על שמכם. או עיר בירה חדשה. או תעלה. או מגדל בגובה של קילומטר. או אירוח של מונדיאל. מצטלם נהדר. אבל בטווח הארוך - לא תמיד משתלם לכלכלה, לרוב לא. חשבו על החובות, על הפילים הלבנים. השם שלכם בעתיד יזוהה עם כלכלה חלודה. תמצאו לא מעט פרויקטים כאלה במצרים ובטורקיה.


לקח 8: הימנעו ממעורבות יתר בכלכלה.

יש כמובן דיון לגיטימי על מידת מעורבותה של הממשלה בכלכלה, אך במדינות המזרח התיכון זו הפכה לכלי לחיזוק ארגונים ספציפיים מסיבות פוליטיות, מה שדוחק את המגזר הפרטי ומנציח שחיתות. זה קורה במצרים ובאיראן, שבהן צבא מצרים ומשמרות המהפכה מעורבים מדי בכלכלה.


לקח 9: הימנעו מתלות בייצוא משאבים.

מדינות המפרץ, שהן כלכלות עשירות וכלל לא כושלות, עדין תלויות בייצוא משאבים כמו נפט וגז. הייצוא אמנם הוביל לעשורים של עושר עד היום, אך גם האט מגזרים חשובים אחרים. המעבר לכלכלה שלא תלויה בנפט הוא אפשרי, אך קשוח. אז אם אתם מוכרים נפט תעשו זאת באחריות.

העמקה על כלכלת סעודיה.


לקח 10: תנסו להיסגר על משאבים כמו מים, זה אפשרי.

זה לא תמיד קל, במיוחד אם אתם מדינה מדברית כמו ירדן. אבל תנסו ללמוד ממדינה קטנה במזרח התיכון שעושה את זה מוצלח. זה אפשרי עם ניהול משק מים נכון, תמחור נכון של מים, מניעת בזבוז, השבת מים, אסטרטגיות לחסכון והתפלה ככל שאפשרי.

העמקה על כלכלת ירדן.

למען הסר ספק, ישראל לא מקיימת את התנאים של מאחורי אף סעיף, אך מקווה שהעוסקים בצרכי ציבור ידעו ללמוד מכשלונות רק מרחק יריקה מאיתנו.


המאמר מבוסס על שרשור שלי בטוויטר - מוזמנים לעקוב!



댓글


bottom of page